Wszyscy wiemy, że maliny to pyszne owoce, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę, że maliny są świetnym źródłem wartości odżywczych i stanowią element naszej codziennej diety.
Maliny są również znane jako czerwone owoce, które zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, witaminy C, błonnika, żelaza i manganu. Maliny są bogate w przeciwutleniacze ze względu na obecność polifenoli. Polifenole to rodzaj antyoksydantów, które pomagają w walce z rakiem i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Według badań nie ma żadnych skutków ubocznych malin, ponieważ nie zawierają one cukru i są bardzo bezpieczne. Najlepszą rzeczą w malinach jest to, że są one dostępne w wielu różnych rozmiarach i kolorach.
Oto kilka powodów, dla których powinieneś włączyć maliny do swojej codziennej diety:
Zapobiega chorobom
Najlepszą rzeczą w malinach jest to, że są one bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom.
Pomagają w walce z rakiem
Antyoksydanty pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a także pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Pomoc w utracie wagi
Powszechnie uważa się, że maliny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają schudnąć. Istnieje badanie, które zostało przeprowadzone na ludziach i zaobserwowano, że badani, którzy jedli maliny, stracili na wadze.
Wysoka zawartość błonnika
Błonnik pomaga regulować poziom cholesterolu, a także pomaga w walce z zaparciami.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy
Cukrzyca to przewlekła choroba, która może prowadzić do kilku innych problemów. Ważne jest więc, aby pilnować poziomu glukozy we krwi.
Wnioski:
Maliny są jednym z najzdrowszych pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Jeśli jesteś regularnym użytkownikiem malin to staraj się spożywać coraz więcej malin w swojej codziennej diecie.