Łatwy przepis na nadziewaną i zapiekaną cukinię

Cukinia jest jednym z najłatwiejszych warzyw do uprawy w ogrodzie. Możesz ją łatwo uprawiać, a dostarczy Ci ona wiele składników odżywczych i minerałów.

Jest niskokaloryczna i ma wysoką zawartość błonnika i potasu. Tak więc, najlepiej jest jeść cukinię ze względu na jej korzyści. Jest to warzywo, które należy do rodziny ogórków. Jest to doskonałe źródło witaminy C i błonnika pokarmowego.

To warzywo jest zwykle gotowane w daniach indyjskich. Niektórzy robią nawet deser z jego użyciem. Ale prawdziwa zabawa jest wtedy, gdy spróbujesz zapiec go z serem i innymi rzeczami w środku.

Oto prosty przepis na faszerowaną i zapiekaną cukinię.

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie

1 jajko

Szczypta soli

1/4 szklanki sera ricotta

1 łyżka startego parmezanu

1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Odetnij łodygę i górę cukinii i przekrój ją na dwie połówki. Wyłuskać nasiona i miąższ. Gotuj ją w wodzie przez 5 do 6 minut i odcedź.

W misce wymieszaj jajko, sól i parmezan. Dodaj miąższ z cukinii i dobrze wymieszaj.

Napełnij cukinię mieszanką i posyp oregano. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 350 stopni przez około 35 do 40 minut.

Wnioski:

Jest to jeden z najlepszych przepisów na nadziewaną i pieczoną cukinię. Założę się, że będziesz lubić to jak to smakuje pyszne i zdrowe.

 

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*