Cukinia jest jednym z najłatwiejszych warzyw do uprawy w ogrodzie. Możesz ją łatwo uprawiać, a dostarczy Ci ona wiele składników odżywczych i minerałów.
Jest niskokaloryczna i ma wysoką zawartość błonnika i potasu. Tak więc, najlepiej jest jeść cukinię ze względu na jej korzyści. Jest to warzywo, które należy do rodziny ogórków. Jest to doskonałe źródło witaminy C i błonnika pokarmowego.
To warzywo jest zwykle gotowane w daniach indyjskich. Niektórzy robią nawet deser z jego użyciem. Ale prawdziwa zabawa jest wtedy, gdy spróbujesz zapiec go z serem i innymi rzeczami w środku.
Oto prosty przepis na faszerowaną i zapiekaną cukinię.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1 jajko
Szczypta soli
1/4 szklanki sera ricotta
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Odetnij łodygę i górę cukinii i przekrój ją na dwie połówki. Wyłuskać nasiona i miąższ. Gotuj ją w wodzie przez 5 do 6 minut i odcedź.
W misce wymieszaj jajko, sól i parmezan. Dodaj miąższ z cukinii i dobrze wymieszaj.
Napełnij cukinię mieszanką i posyp oregano. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 350 stopni przez około 35 do 40 minut.
Wnioski:
Jest to jeden z najlepszych przepisów na nadziewaną i pieczoną cukinię. Założę się, że będziesz lubić to jak to smakuje pyszne i zdrowe.